Nieuws

 

Geuren werken anders dan beelden en geluiden. Het wordt niet vooraf verwerkt en gefilterd, daarom veroorzaakt geur onmiddellijk emoties. Een geur kan je zelfverzekerder laten voelen, ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt of je een geborgen en veilig gevoel geven.

Fysieke en psychologische invloed van geur

Wat we ruiken kan op twee manieren van invloed zijn op het humeur, legt geurpsycholoog Croijmans uit. De eerste is fysiek. Als je een geur inademt, banen minuscule druppeltjes via de neus een weg door het lichaam en werken in op je gestel. Zo hebben ze onderzoek gedaan met muizen. De dieren werden ingespoten met boswellia, een ingrediënt uit wierook dat angst en depressie lijkt te verminderen. Mogelijk de reden waarom mensen al eeuwenlang wierook branden. Wellicht kan boswellia in de toekomst als antidepressivum worden gebruikt. Hiervoor is alleen nog niet voldoende bewijs.

De andere manier is psychologisch. Wanneer een geur in fijne situaties aanwezig is, tijdens een bezoekje aan oma, het buitenspelen of op vakantie, kan dat prettige gevoel later weer worden opgeroepen met die bepaalde geur. Croijmans: “Dat zit dus meer tussen de oren, maar is wel net zo wáár.” Welke geuren blij maken is grotendeels persoonlijk, maar er zijn wel geuren die bijna iedereen lekker vindt, zoals vanille, en vies vindt, zoals zweetvoeten. Geuronderzoeker Rachel Herz legde achttien wetenschappelijke studies naast elkaar en ontdekte dat lavendel de gemoedstoestand kan verbeteren en vaak ontspannend werkt. Dit is overigens alleen het geval als je van de geur van lavendel houdt. Croijmans: “Vind je het vies, dan werkt het niet. De uitkomsten van die achttien studies wijzen niet allemaal in dezelfde richting, dus we kunnen niet zomaar zeggen: lavendel ontspant. Maar als je vroeger altijd liefdevol gewassen werd met lavendelzeep of het rook naar lavendel op vakantie, dan kun je die geur nu wel weer inzetten om je prettiger te voelen.”

Als we een geur ruiken, worden we via ons onderbewuste teruggebracht naar een herinnering. Daar kunnen we gebruik van maken. Wie beter in zijn vel wil zitten, kan op zoek gaan naar een prettige ervaring waaraan een geur is gelinkt, zoals die van een bepaald soort zonnebrand. Zodra je een dip voelt opkomen, kun je heel bewust met behulp van die geur dat prettige gevoel weer oproepen. Andersom kan ook, door een fijn moment te creëren, zoals met de kat op schoot gaan zitten en door wat druppels oranjebloesemextract op een geursteen te doen. Veel mensen associëren deze geur met zomer of vakantie. Zo kom je via je lichaam in een goede stemming. Door dat vaak genoeg te doen, betekent die geur op een gegeven moment voor jou: je op je gemak voelen. Met die geur kan dat gevoel dan ook op een andere plek worden opgeroepen, op de werkvloer bijvoorbeeld. Het kan in principe met elke geur, maar met natuurlijke geuren afkomstig van essentiële oliën werkt dit het best.”

bron: geurpsycholoog Croijman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze uitleg is een mooi bruggetje naar de workshop.

Want hier gaan we een roller maken met essentiële oliën van Dottera.

En je kiest de geuren die jij lekker vind of die bij jou passen.

We gaan nml aan de slag met jouw doel ( gezonde leefstijl)

Dat kan zijn afvallen minder snoepen, minder stress, beter slapen, zelfverzekerd worden , minder gefrustreerd, minder boos, meer power zin om te bewegen, minder verdrietig etc.

Al deze voorbeelden kunnen er voor zorgen dat het niet lukt om de juiste keuzes te maken mbt een gezonde leefstijl.

Hoe mooi zou het zijn als je een roller hebt die je in kan zetten en dan wel in de juiste mood komt?

Ik laat je vooraf bepalen wat jouw doel is, welke emotie hoort daar bij of welke emotie wil je juist niet meer.

Aan de hand daarvan gaan we lekker ruiken ervaren en maak je een geheel persoonlijke geur die jouw gaat helpen richting je doel.

Lijkt het je leuk geeft je dan op via link hieronder.

Kosten zijn €15,pp   Als je iemand mee neemt krijg je een extra losse roller die je later zelf nog een x kan vullen!

locatie is Watertorenweg 36 (sporthal) Egmond aan zee.

https://www.gezondenfitter.nl/contact/

Heb je vragen? stel ze ook hier op deze link.


 


 

10 Dagen Onthaast Challenge

Ik daag je uit om 3 x per dag 1 minuut even te gaan zitten en alleen maar op je ademhaling letten.
Je krijgt van mij een leuk cadeautje opgestuurd om deze ademhaling (onthaast moment) te versterken.
Het zijn 3 geuren die je brein zullen activeren om in rust te komen, en kunnen ze nog meer mooie positieve prikkels geven.
Als je de uitdaging aan gaat, stuur ik je ook korte filmpjes met uitleg voor iedere geur.

Tijdstip mag en kan je zelf bepalen, ook kan je de drie lieve kleine flesjes meenemen naar werk of dergelijk.
Het is maar 3 x per dag 1 minuut, maar als je lekker zit mag en kan het zo lang je wilt.

Wat is de reden dat ik deze CHALLENGE start?

Bij een gezonde leefstijl hoort ook een balans in je rust en actief zijn. Met actief zijn bedoel ik aan staan. Met bv werk, of met je hoofd bezig zijn. Als je altijd ‘aan’ staat en continue met je hoofd aan het denken bent of piekeren of fysiek bezig bent, kan dat negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. In deze tijd hebben we een hoge werkdruk en dat is ok, als je er maar voor zorgt dat er ook pauze genomen wordt.
Wat ik veel zie in mijn praktijk en in mijn omgeving, dat we bv na het werk doorgaan met bv boodschappen, kids, schoonmaak etc .

En dan heb ik het nog niet over de zorgen en negatieve prikkels om ons heen die natuurlijk ook wat doen met je lijf.

Als je dit te lang achter elkaar doet, ‘altijd maar aan staan’ geeft je lichaam steeds meer signalen af.
Hieronder een paar voorbeelden.

Minder goed concentreren
Korter lontje
Meer vergeten
Moe
Slechter slapen
Lager immuunsysteem vatbaarder voor ziektes.
Hartkloppingen
Stijvere nek en schouders
Gebrek aan eetlust.

Wat zijn de voordelen van deze challenge?

Door in de Ochtend, middag en avond 1 minuutje even rust te nemen met een adempauze. Kan je al verschil ervaren, wat niets doen met je hoofd en ademhaling doet. Vaak ga je lager ademen wat heel goed is voor je gezondheid. ( dit leg ik in filmpje uit) En als je  avonds vlak voor het slapen de minuut toepast, zal het zorgen dat je sneller en dieper in slaap valt.

Ik adviseer wel vast tijdstip te kiezen, anders vergeet je het. Maar jij bepaalt jouw vast momentje van 1 minuutje.
Wat heel mooi is van de olieen met heerlijke geuren puur uit de natuur, dat het een mooi hulpmiddel is om sneller even een rust moment te pakken. je zet het flesje in het zicht zodat je er aan denkt. Ook zal de geur je na een paar dagen je sneller in de juiste stemming zetten omdat je brein het herkent. Dat noemen ze een anker moment.

Je kan zelfs later het flesje in je handtas houden en elke x als je het nodig heb pakken om zo weer je ademhaling en je parasympatisch zenuwstelsel te prikkelen. ( ontspannen)

Ook krijg je weer even inzicht in je lijf, hoe gaat het met je? Even voelen, niet denken. Je hartslag gaat weer naar beneden, je spieren gaan in ontspanning. Je voelt beter of je honger of dorst hebt.

Dit soort normale functies ervaren we niet meer als we te druk zijn.
Natuurlijk zou het mooi zijn als je tijdens of na deze challenge kijkt of je twee of 3 minuten langer kan zitten en ademen.

 

de afbeelding bevat andere geuren(oliën andere challenge)

 

 

 

DUS JE LEEST HOEVEEL RESULTAAT DIE KLEINE STAP AL GEEFT, GA JIJ DE UITDAGING AAN?

WAT IS NOU 3 X 1 MINUUT PER DAG?
HOEVEEL TIJD HEB JIJ OVER VOOR  JOUW GEZONDHEID ?

De challenge start als je opgegeven bent en de geuren puur uit de natuur. In huis hebt.

Doe lekker mee, geef je hieronder op en ik stuur je het cadeautje  op via whats ap.
Tot snel!
Sandy

https://www.gezondenfitter.nl/contact/

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 Gezond en Fitter/leefstijl coach ook te horen als podcast!

zie link hier onder, heb je geen spotify? je kan het ook luisteren bij apple podcast en podcast addict.

veel luister plezier,

https://podcasters.spotify.com/pod/show/gezondenfittervitaalcoach/episodes/Hoe-blijf-je-langer-gemotiveerd-richting-je-doel-ep602f/a-a4cno3t

   


                                 

Gezond en Fitter bij Hart van Nederland

 

 

 


 

 

 

 

 

Meer informatie of vrijblijvend kennismaken?
Neem vooral contact met mij op wanneer je meer vragen hebt of meer informatie wenst te ontvangen. Wellicht ben je er al helemaal klaar voor! Laten we dan vrijblijvend kennismaken en bespreken we de mogelijkheden.

Sandy ter Horst
06 46 43 42 26
info@gezondenfitter.nl

facebook instagram